Koreczki z matiasem

Śledzia można przygotować na wiele sposobów. Co ważne, większość z nich jest naprawdę prosta. Przepisy z matiasem często zabierają tylko chwilę, a większość przygotowań polega na czekaniu aż śledź wymoczy się w wodzie lub na to, by danie odpowiednie się przegryzło.

Jednym z najprostszym przepisów z wykorzystaniem matiasa są koreczki. Oczywiście można je wykonać z wieloma różnymi składnikami. Jeśli jednak chcesz postawić od razu na sprawdzony sposób, oto co możesz zrobić.

Składniki, których będzie potrzebować to: śledzie matias, żółty ser, jabłko, oliwki, czerwona papryka i do tego przyda się garść wykałaczek, na które nałożymy kolejne składniki. Jak przygotować pyszne koreczki? Jeśli kiedykolwiek w przeszłości przygotowywałeś podobne danie, z pewnością nie będziesz mieć najmniejszych problemów. Powinieneś zacząć od pokrojenia kolejnych składników w równą kostkę.

Nie siekaj ich zbyt drobno – by dało się wygodnie nabić na wykałaczki. Kroimy ser, paprykę oraz śledzia. Oliwki możemy nabić w całości.

W jakiej kolejności to zrobić? To już zależy od ciebie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by różne koreczki miały różną ilość a nawet proporcje składników. Po pokrojeniu i nabiciu składników na wykałaczkę zostało nam jeszcze jabłko.

Co z nim zrobić? To głównie element dekoracyjny. Przekrój jabłko na dwie połówki i umieść je płaską częścią na talerzu. W grzbiet połówek wbij koreczki.

W ten sposób danie nabierze atrakcyjnego, interesującego wyglądu i zrobi jeszcze lepsze wrażenie na gościach.