Makaronowy zawrót głowy

Okazuje się, że coraz częściej spożywamy makaron pod wieloma postaciami, jednak mimo tego nadal wiele osób ma problem z jego odpowiednim przygotowaniem.

Choć z pozoru gotowanie makaronu jest niezwykle proste to jednak… Wczoraj zadzwoniłam do męża, aby ugotował makaron, po moim powrocie z pracy lekko się zdziwiłam, gdy na moim talerzu wylądował niedosolony, lekko sklejony i niedogotowany, właściwie nie wiem, czy to był faktycznie makaron, gdyż bynajmniej tak nie wyglądał.

Dlatego, aby uniknąć więcej takich sytuacji również w waszych domach polecam stary sprawdzony sposób na pyszną włoską potrawę.

Przede wszystkim w pierwszej kolejności musimy zagotować wodę, do wrzątku dodajemy łyżeczkę soli i odrobinę oliwy i delikatnie mieszamy.

Dopiero wtedy możemy wsypać paczkę makaronu, jeżeli nie zostanie on całkowicie zalany wodą, należy uzupełnić ilość wrzątku.

W ten sposób mamy pewność, że makaron się dogotuje.

Czas trwania zależny jest od zaleceń na opakowaniu, ale pamiętajmy o częstym mieszaniu oraz o przelaniu makaronu po ugotowaniu letnią wodą.