Matias ze śliwkami

Matias pasuje doskonale zarówno do dań słonych i kwaśnych, jak i przepisów typowo słodkich. Te ostatnie są często zaskoczeniem dla wielu osób. W końcu matias jest kojarzony głównie ze słoną przekąską i sałatkami. Tymczasem da się go przyrządzić również z rodzynkami, porzeczkami czy śliwkami. Przyjrzymy się dokładniej temu ostatniemu rozwiązaniu.

Oto czego będziesz potrzebować: – pół kilograma śledzia matiasa – ćwierć kilo śliwek kalifornijskich suszonych – 2 cebule – pieprz ziołowy i olej lub oliwa A jak przygotować to ciekawe połączenie? To bardzo proste. Standardowo zaczynamy od wymoczenia matiasa w zimnej wodzie. Nie musisz go namaczać pod bieżącą wodą. Wystarczy włożyć śledzie do miski z wodą. Niektórzy zamiast wody używają też mleka.

Jak długo moczyć matiasa? W tym wypadku godzina powinna wystarczyć. Po namoczeniu odsącz rybę i pokrój ją w paski lub romby. Następnie kroimy również śliwki oraz cebulę. Raczej niewskazane jest zbyt drobne krojenie. Plasterki będą odpowiednim wyborem.

Teraz czas na ułożenie składników w słoiku. Zacznij od cebuli, potem połóż śledzie, a w następnej kolejności śliwki i pieprz ziołowy. Układaj składniki naprzemiennie, w słoiku powinno być kilka warstw. Całość zalej olejem lub oliwą i zamknij na przynajmniej dobę. Słoik może czekać na otwarcie również dłużej.

Pamiętaj, by użyć wyparzonego słoika. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że danie przejdzie zapachami poprzedniego produktu, który znajdował się w słoiku, co może zniszczyć walory smakowe śledzia ze śliwkami.