Przyspieszamy gotowanie ziemniaków

Jeszcze parę lat temu, jak widziałam sposób gotowania ziemniaków mojej mamy zawsze mnie to bardzo dziwiło, jednak gdy sama zostałam mamą i zaczęłam przygotowywać posiłki u siebie w domu, smak ugotowanych ziemniaków nie był tym z mojego dzieciństwa.

Sprawdziłam i teraz znam cały sekret, na który składa się cały proces przygotowywany przez moją mamę.

Wystarczy obrane i wypłukane ziemniaki w garnku zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, aż do momentu wrzenia wody.

Następnie odlać jedną trzecią jej ilości, dopiero wtedy posypać jedną łyżeczką soli oraz dołożyć odrobinę masła.

Ponownie przykryć, zmniejszyć ogień na połowę i dalej gotować.

Jak będą już miękkie odcedzamy i stawimy na chwilę odkryty garnek na palniku, ale już bez przykrywki w celu odparowania wody.

Jest to doskonały sposób na najczęściej przygotowywany produkt w naszych domach, dzięki temu ziemniaki nie tylko szybciej się ugotują, ale będą miały naprawdę inny smak.

Warto czasem nawet najbardziej banalne czynności nieco modyfikować, aby cieszyć się lepszym smakiem potraw.