Sposób na pyszną pieczeń

Wykonanie dobrej pieczeni, a szczególnie uniknięcie efektu, jakim jest wysuszone mięso należy do jednych z trudniejszych czynności podczas gotowania.

Dlatego też rzadko sięgamy po to pyszne danie, szczególnie wśród młodego pokolenia.

Jednak tajemnicą pieczeni nie jest wcale skomplikowany proces, ale łatwe kroki, które możemy wykonać zdecydowanie w każdym domu.

Dlatego warto zwrócić szczególna uwagę na wspomniane przy okazji wielu innych mięsnych potraw marynowanie.

Okazuje się, że to właśnie w pozostawieniu na chociażby całą noc odpowiedniej ilości mięsa w specjalnej marynacie, pozwala na zachowanie miękkości, ale także wydobycie soczystości w każdym kawałku mięsa.

Poza tym podczas pieczenia w piekarniku warto zadbać o tak zwane podlewanie, czyli stopniowe oblewanie powstałym naturalnym sosem z pieczeni, dobrze jest również dolać na dno brytfanny trochę wody.

Jeszcze jedną ważną kwestią, o której zapominamy jest krojenie mięsa, które należy wykonać dopiero około pięciu minut po wyjęciu z piekarnika.