Szuba, czyli wyjątkowa sałatka śledziowa

Niektóre sałatki ze śledziem w roli głównej wymagają więcej wysiłku, inne można przygotować w ciągu piętnastu minut. Szuba należy do tych pierwszych, co jednak nie znaczy, że jej przygotowanie jest ponad siły niedoświadczonego kucharza. Sałatkę może przyrządzić każdy, po prostu warto wykonać ja starannie, bo wtedy nabiera właściwych walorów smakowych i estetycznych.

W jakiś sposób przygotować to danie? Na początku zbierz potrzebne składniki: – śledzie matias – 4 buraki – 4 ziemniaki – 5 jaj – 3 cebule – przyprawy: sól oraz pieprz Gdy masz już wszystkie elementy, ugotuj ziemniaki oraz buraki – oczywiście osobno. Ugotuj na twardo także jajka. Staraj się raczej nie rozgotować warzyw, bo to utrudni późniejsze krojenie i układanie.

Gdy ziemniaki już się ugotują, poczekaj aż wystygną. Następnie możesz zabrać się za krojenie. Najlepiej pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

Tak samo możesz pokroić kolejne składniki, czyli cebulę i jajka, a także śledzia. Nieco inaczej postępujemy z burakami. Tutaj konieczne będzie użycie tarki.

Raczej nie ścieraj buraków na małych oczkach, lepszy efekt osiągniesz używają ścianki z dużymi otworami. Gdy ten etap masz już za sobą, czas na ułożenie składników w misce. W jakiej kolejności to zrobić? Najlepiej zacznij od ziemniaków, następnie połóż śledzia, cebulę, buraki, a na końcu jajka.

To jednak nie wszystko. Każdą kolejna warstwę należy posmarować cienką warstwą majonezu, a także doprawić. W roli przypraw wystarczy pieprz oraz sól.